Oldal kiválasztása

Akárhogy is póbálkozunk manapság jó mosógépet vásárolni, szinte mindig kitolnak velünk a gyártók. Kb 5 éve vettem egy Samsung WF1602WUV mosógépet. A paraméterei alapján választottam, azaz sokat tudjon egyszerre mosni, nagy legyen a centrifuga fordulaszáma, elöltöltős stb. Nem is volt vele semmi gond, de pár hete egyre hangosabban működött, sajna eljött a csapágycsere ideje. A vásárláskor ugyanis nem vettem figyelembe, hogy 3 gyermekes szülőként szinte ipari mennyiségben kell mosni, így az 5 év alatt kb. annyit ment a gép, mint másnál 10-15 évig.
Nosza irány az internet, nézzünk körbe mik a javítási lehetőségek.
1. Samsung márkaszervíz – lényegében egy mosógép áráért javítanák meg, így kilőve
2. Szervíz – ilyen manapság már nem létezik
3. Szerelő vállalkozó – Akit levadásztam, az vagy nem is létezett, vagy ha elértem telefonon, kb fél év múlva jönne mert be van táblázva.
4. Magad uram …. (ha van érzéked hozzá)
Lévén eléggé magas önbizalmam, úgy döntöttem belevágok.
Elsőként utánanéztem, egyáltalán szerelhető-e a mosógép, mivel manapság a gyártók előszeretettel rakják úgy össze a termékeiket, hogy azok roncsolásmentesen ne legyenek szétszedhetők. Szerencsére ennél a mosógépnél csak oldható rögzítéseket alkalmaztak az összerakáskor (semmi ragasztás, olvasztás, forrasztás)
Aztán a csapágyakat kellett felkutatni amely szintén “Columbo”-i nyomozást igényelt, de végülis megtaláltam az alkatrészeket:
Ezekre az alkatrészekre van szükség:
– 6205z csapágy
– 6204z csapágy
– A24265 jelü (30/52/11/17 számok vannak rajta) szimmering

 

Vigyázat!! Nem egyszerű a feladat, szinte a legutolsó alkatrészig le kell bontani a gépet a csapágyakhoz való hozzáféréshez, így tényleg csak az álljon neki aki kellő szakértelemmel és jó adag önbizalommal bír.
Na akkor essünk neki, először áramtalanítsunk, és zárjuk el a vizet. Mivel én ott szereltem ahol használjuk, a víz csövet le sem szereltem a falicsapról, mivel nem akadályoz a szerelésben. A hálózati vezetéket mindenképpen húzd ki a fali konnektorból! Szedd ki a mosószer tartályt, valamint az elől/alul található szűrőnél engedd le a vizet és ne is rakd vissza a szűrőt. Képekkel illusztrálom, a szerelést, habár a szerelés vége felé már belefáradtam a fényképezgetésbe így ott már kevesebb a kép.

 

 • A fedlapot hátul 2 csavar rögzíti, ezeket kicsavarva leszedhető.

Samsung WF1602WUV

Fedőlap hátulról

 • Felül kétoldalt van két csavar, ezeket tekerd ki, a kihúzott mosószer adagoló helyén is van két csavar ezeket is tekerd ki, ezáltal elmozdíthatóvá válik a vezérléselektronikát tartalmazó előlap. Jobb oldalt a csatlakozókat húzd szét, így már teljesen eltávolítható az előlap.

Samsung WF1602WUV

Felülről

Samsung WF1602WUV

Adagoló mögötti csavarok

Samsung WF1602WUV

Csatlakozók széthúzása

 • Most jöhet az ajtó leszedése, két  csavar tartja

Samsung WF1602WUV

Ajtó tartó csavarok

 • Ezután a nyílásból a gumit kell kibillenteni, ami az előlapra van rögzítve. Egy acéldrót tartja benn, amit először ki kell piszkálni, ezután a keret idomról lehúzható a gumi könnyedén.

Samsung WF1602WUV

Acéldrót a gumikeret alatt

Samsung WF1602WUV

Ne sérüljön meg!

 • Alul kétoldalt balról-jobbról van két csavar a sarokban, ezeket csavard ki, ezután emeld le az előlap alsó részét.

Samsung WF1602WUV

Jobb oldal alul csavar

Samsung WF1602WUV

Alsó előlap leszedve

 • A lap leszedése után láthatóvá válik kétoldalt a két előlapi csavar, valamint felül is van kettő amelyeket csavard ki. Mielőtt leemelnéd az előlapot, óvatosan nyisd el jobbra és az ajtózár elektronika csatlakozóját húzd szét.

Samsung WF1602WUV

Előlap felső csavarjai kétoldalt

Samsung WF1602WUV

Ajtózár elektronika csatlakozó

 • A mosószer adagólót csak körmök rögzítik az oldallemezhez. Kiszedéséhez kicsit hátra kell tolni, majd jobbra mozgatva kiakaszthatók a körmök. A hátulján acél karikákkal rögzített csövek amelyek a karikát fogóval történő lazítása után lehúzhatók. Én beszámoztam, hogy ne keverjem össze a visszarakáskor.

Samsung WF1602WUV

Mosószer adagoló oldalrögzítése

Samsung WF1602WUV

Vízcsövek helyzete

Samsung WF1602WUV

Alsó cső is van!

Samsung WF1602WUV

Adagoló eltávolítása után

 • Most jöhet a betonelemek eltávolítása. Ezekhez jó ha van egy racsnis dugókulcs készleted amire később is szükség lesz.

Samsung WF1602WUV

Beton elemek elülső rögzítőcsavarjai

Samsung WF1602WUV

Felső betonelem rögzítőcsavarjai

 • Jelenleg itt tartasz ha mindent úgy csináltál ahogy itt leírtam:

Samsung WF1602WUV

A szétszedés félúton

 • Jobb felül becsatlakozik egy világos színű cső, ezt húzd le az acélrögzítő meglazításával. Ezután alul szemből nézve az üst aljára ahová becsatlakozik ez a cső, onnan is válasszad le azt a nagyobb fekete gumicsövet. A mellete balra lévő másik csövet is szedd le. Most már leszedheted a gumiperemet az üstről, felül látható egy szorító csavar ami az acélkarikát tartja.

Samsung WF1602WUV

Világos cső csatlakozása

Samsung WF1602WUV

Üst alatti terület szemből

Samsung WF1602WUV

Acélperem karika lazítócsavarja

 • Most alul az üst alatt középen a fűtőszál 3db saruját júzd le, az oda menő vezeték drótokkal van rögzitve az üsthöz, azokat távolítsad el. Az üst alatt még van egy alulról becsatlakozó fekete cső, azt is húzd le az acélkarika meglazításával, ha még nem éred el akkor majd később, csak el ne felejtsed.

Samsung WF1602WUV

Fűtőszál saruk

 • Elvileg mostanra mindent eltávolítottunk az üstről, jöhet a szétszedése. Előlről nézve az üst peremén körben található csavarokat tekerd ki, majd az keretet óvatosan magad felé húzva emeld ki figyelve, hogy alul a fűtőszál (ami a keretbe van építve) ne sérüljön.

Samsung WF1602WUV

Üstkeret leszedve

Samsung WF1602WUV

Üstkeret a fűtőszállal

 • Még utoljára nézz az üst alá, hogy az előbb említett vízleeresztő gégecső becsatlakozása el van távolítva. Mellette látható a hajtómotor csatlakozója, ezt húzzad le a mororról. Győződj meg róla hogy semmi sincs az útjában az üstnek a függőleges emeléshez. Ugyanis most felvelé mozgatva le kell húzni az alul látható 3 teleszkópról, majd kivenni a burkolatból. Felül a rögzítőrugót akasszad ki.

Samsung WF1602WUV

Rögzítőrugó az üst felett

Samsung WF1602WUV

Hajtómotor csatlakozó

Samsung WF1602WUV

Kiemelt üst alul a hajtómotorral

 • Jelenleg a mosógép ebben a siralmas állapotban néz ki:

Samsung WF1602WUV

Kibelezve, alul a 3 teleszkóp

 • Ezek után már csak szövegesen tudom folytatni, mivel lusta voltam tovább fényképezgetni, de szerintem már a nagyja megvolt úgyis. A kiszedett üstről szedd le a hajtószíjat. A tengelyvégen lévő csavaranyát kicsavarva kihúzható az üstből a forgódob.

 

A forgódob tengelyvégét csak tisztítsuk le, nem kell semmiféle csiszolás és egyéb komolyabb beavatkozás.
Az üstből kiszedni először a szimeringet kell, majd a két csapágyat. Ennek nehézsége leginkább attól függ mennyire rohadtak bele a víztől és rozsdától. Ha sikerült kiütni a csapágyakat is, akkor tisztítsad meg a helyüket. Az új csapágyakat óvatosan illeszd be és puha kalapáccsal (fakockával) ütögesd a helyére ütközésig. Figyelj arra hogy egyenesen álljon, ne fesszüljön. Ha rendesen meg lett tisztítva a helyük akkor aránylag kis erővel a helyükre kell menniük. A csapágyak különböző méretűek, így nem lehet összekeverni azokat.
Amikor a csapágyak a helyükre kerültek akkor jöhet a szimering, óvatosan (kézzel vagy kalapácsnyéllel) nyomkodd a helyére, ne üssed.

 

Amikor ez megvan akkor kezdődhet az összeszerelés, haladj a leírásomban visszafelé.

 

Remélem sikerült olyanoknak segítenem akik hasonló problémákkal küzdenek és szeretik a kihívásokat. 🙂